//Cela libanska vlada podnela ostavku

Cela libanska vlada podnela ostavku

Cela Vlada Libana je podnela ostavku, saopštio je nakon sednice ministar zdravlja zemlje Hamad Hasan. U ovoj bliskoistočnoj zemlji je već neko vreme održavaju masovni protesti. Situaciju je još pogoršala katastrofalna eksplozija koja je prošle nedelje potresla Bejrut.

Nešto ranije je bilo saopšteno da su četiri ministara već podnela ostavku.

Ostavka je posledica eksplozije koja se dogodila u luci u Bejrutu prošle sedmice, kada je poginulo više od 150 ljudi, a oko 5.000 povređeno. U eksploziji amonijum-nitrata razoren je veliki deo grada.

Posle eksplozije, usledili su i protesti u glavnom gradu Libana, u kojima je poginuo jedan policajac, a više stotina ljudi je povređeno. Demonstranti su pokušali da zauzmu vladine zgrade, ali su ih snage bezbednosti izbacile.

Protesti tokom vikenda bili su najmasovniji i najnasilniji u proteklih godinu dana.

Ostavka cele vlade je bio jedan od zahteva demonstranata.

Liban prolazi i kroz najgoru ekonomsku krizu u proteklih nekoliko decenija, zajedno sa rastućim brojem zaraženih koronavirusom, što Vlada takođe nije uspela da zauzda. Eksplozija je tako bila samo kap u već prepunoj čaši izneverenih građana.

Dijabova Vladabila je, kako se pokazalo, veoma kratkog veka. Došli su na vlast na talasima protesta u decembru prošle godine. Vladu, sastavljenu od tehnokrata i samozvanih reformatora, podržale su sve veće političke partije, uključujući i radikalni Hezbolah. Sada će Libanci dobiti čak trećeg premijera za manje od godinu dana, koji će morati da reši ogromne probleme, kao što su oporavak posle prošlonedeljne tragedije, izlazak iz ekonomske krize i devalvaciju nacionalne valute za čak 70 odsto. Novoj vladi ostavljeno je i rešavanje problema epidemije korone, koja je takođe van kontrole.